Koolrabi
Picture of Tim van Pel

Tim van Pel

Koolrabi

Pagina inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Algemene Informatie over Koolrabi

    Koolrabi, een lid van de kruisbloemenfamilie, staat bekend om zijn opvallende uiterlijk met een boven de grond groeiende knol en sierlijke stengels. Ondanks de gelijkenis in naam en familie, verschilt koolrabi aanzienlijk van koolraap; koolrabi groeit snel en heeft een veel mildere en frissere smaak. Deze groente, die vermoedelijk oorsprong vindt in Noord-Europa, is tegenwoordig populair in zowel Europese als Aziatische keukens.

    De knol van de koolrabi kan variëren van bleekgroen tot diep paars, afhankelijk van de variant. Het vlees is uniform bleek en knapperig, vergelijkbaar met een broccoli-stam maar met een zoetere en iets peperige smaak die vaak wordt omschreven als een mix tussen een appel en een radijs. Koolrabi is zowel rauw als gekookt veelzijdig in gebruik. Rauw wordt het vaak verwerkt in salades of gesneden als snack, terwijl de gekookte variant lekker is in stoofschotels, soepen, en zelfs curry’s.

    Deze groente is niet alleen smakelijk maar ook voedzaam, rijk aan vitamine C en voedingsvezels, en bevat diverse mineralen waaronder kalium. Koolrabi wordt meestal verkocht in plastic zakjes of los, en verse koolrabi herken je aan zijn stevige, onbeschadigde bladeren en een harde knol. Aangesneden koolrabi blijft in een plastic zakje in de koelkast meerdere dagen vers. De veelzijdigheid en voedingswaarde maken koolrabi tot een uitstekende keuze voor een gezonde keuken.

    Jouw idee, Ons maatwerk

    Offerte aanvragen

    Geselecteerde leveranciers

    Gratis en vrijblijvend

    Binnen 24 uur antwoord

    Ook telefonisch bereikbaar

    Offerte Aanvraag

    Cortenstaal plantenbak op maat bestellen?

    Bekijk deze aanbieding van onze partner Kunstvanstaal.nl 

    img-4
    Kunst van Staal
    5.0
    Based on 35 reviews
    powered by Google
    Tom van OsTom van Os
    13:48 01 Sep 23
    M’n woonkamer leeft nu een stuk meer dankzij de metalen decoratie! Fijn contact en een snelle levering, top service !
    Adam van der LaanAdam van der Laan
    14:42 25 Apr 23
    Wij zien u graag de volgende keer weer bij ons terug.
    Zoeken naar iets wat niet meer te koop was. Zo kwamen we op het idee om dit na te laten maken en het is gelukt... Een goed adres, ze denken met je mee, ze maken de tekening en dit is het resultaat. Hij is supermooi geworden, bedankt ontwerpers en zij die gemaakt hebben het is een prachtig stuk aan de wand, we zijn hier blij mee
    Niels van den BoschNiels van den Bosch
    08:51 13 Feb 23
    Geweldige en persoonlijke service door eigenaar Tim!Zeer snelle levering.
    Inge PrevooInge Prevoo
    14:52 15 Nov 22
    Ik heb de 2 scháttige egeltjes van cortenstaal gekocht. Ze kwamen keurig met plugjes en afstandshouders en hartstikke snel. Ik heb ze meteen op onze nieuwe schutting gemonteerd en dat ging feilloos. Nu moeten ze nog een beetje 'roestig' worden, want ze werden in blank staal geleverd. Dat gaat overigens heel snel zag ik al, dus dat is mooi, dan lijken ze op alle andere tuinornamenten bij ons. Ik ben er heel blij mee!! Voor een volgende keer, heb ik mijn oog alweer op een ander cortenstaal object van Kunst van Staal laten vallen. Ik verheug me daar nu al op. Inge P., Leiden
    LidiaLidia
    14:44 07 Aug 22
    Bij Tim hebben wij een bestelling geplaatst met afbeelding hoe wij het wilden hebben. Hij heeft hierin meegedacht zodat het mooi uit zou komen. Wij zijn super blij met het resultaat wat nu in onze woonkamer een prominente plek heeft gekregen!Contact was erg prettig met Tim, dus in de toekomst gaan wij zeker nog een keer wat bestellen.
    Mies van OostMies van Oost
    18:18 08 Jun 22
    Wij hebben na het overlijden van onze 2 konijnen contact gehad met Tim om aan de hand van een foto een stalen plaat te laten maken van cortenstaal.Tim is ontzettend vriendelijk en denkt graag met je mee. Het product is echt nog mooier dan ik had verwacht. 1 op 1 de foto die we stuurde. Ik herken direct onze Nijntjes er in. Ik kan dit bedrijf absoluut aanraden. En zal er in de toekomst zeker weer iets bestellen.Tim ontzettend bedankt voor het vereeuwigen van onze Alex en Guusje.
    TamaraTamara
    10:04 22 Oct 21
    We waren al een tijdje op zoek naar muurdecoratie voor onze eetkamer. Na lang zoeken, hadden we wel een idee wat we wilden maar we konden het helaas niet ergens vinden. Om deze reden hebben we contact gezocht met Kunst van Staal en we werden ontzettend goed verder geholpen. Er werd met ons meegedacht naar een oplossing op een bestaand ontwerp en hier waren we heel erg blij mee. We zijn dan ook super blij met het eindresultaat. Zeker een aanrader om iets te kopen bij de site en je kan rekenen op een hele goede service.
    Sanne van PelSanne van Pel
    10:38 29 Oct 20
    Echt een hele mooie toevoeging aan mijn interieur! Snelle levering en kwaliteit is super. Mooie designs en website is zeer klantvriendelijk.
    js_loader
    img-17

    Teelt- en Oogstinformatie voor Koolrabi

    Het planten van Koolrabi

    Koolrabi gedijt het beste in een goed doorlatende, vruchtbare grond met een pH tussen 6,0 en 7,5. De plant heeft een voorkeur voor volle zon, maar kan ook in lichte schaduw groeien. Het is cruciaal om koolrabi te planten op een moment dat de temperaturen niet te extreem zijn, omdat de plant gevoelig is voor zowel hitte als vorst.

    De teelt van koolrabi kan beginnen met zaaien onder glas in vroege lente of direct in de volle grond vanaf late lente tot vroeg in de zomer. Voor een continue oogst kan het zaaien elke 2 tot 4 weken herhaald worden tot de late zomer. Zaden moeten ongeveer 1 cm diep gezaaid worden, met rijen die 30 tot 45 cm uit elkaar liggen. Na het kiemen is het belangrijk om de plantjes uit te dunnen tot ongeveer 15 tot 20 cm afstand van elkaar, om genoeg ruimte voor groei te waarborgen.

    Verzorging van Koolrabi

    Koolrabi heeft regelmatige watergift nodig om de grond vochtig te houden, maar overwatering moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen. Een mulchlaag kan helpen om het vochtgehalte te stabiliseren. Ook is het van belang om het onkruid rondom de planten regelmatig te verwijderen en de grond lichtjes los te houden.

    Bemesting speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van koolrabi. Een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof bij het planten en een lichte bijmest met een stikstofrijke formule halverwege het seizoen kan de groei en de kwaliteit van de knollen verbeteren.

    Oogsten en bewaren van Koolrabi

    Koolrabi is meestal klaar om te oogsten ongeveer 8 tot 10 weken na het zaaien, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. De knollen zijn op hun best wanneer ze ongeveer de grootte van een tennisbal hebben, maar voor het bereiken van de grootte van een softbal. Te lang wachten met oogsten kan resulteren in houtachtige, minder smakelijke knollen.

    Voor het oogsten snijdt u de knol aan de basis af, vlak boven de grond. Verse koolrabi kan enkele weken in de koelkast bewaard worden, mits goed verpakt in een vochtige doek of een plastic zakje. De bladeren, die ook eetbaar zijn, blijven slechts enkele dagen vers.

    Plant- en Oogsttabel

    Planttabel Koolrabi:

    • Maart: Begin met zaaien onder glas.
    • April – Juni: Zaaien in de volle grond.
    • Juli – Augustus: Laatste zaaironde voor herfstoogst.

    Oogsttabel Koolrabi:

    • Mei – Juli: Oogsten vroege lentezaaiingen.
    • Augustus – Oktober: Oogsten zomerzaaiingen.

    Deze uitgebreide teeltrichtlijnen zullen helpen om de beste kwaliteit koolrabi te verkrijgen, van zaaien tot oogst.

    Vijfers

    Alle afmetingen mogelijk

    Houtopslag

    Uniek en ijzersterk

    Borderranden

    Maatwerk mogelijk!

    Populaire Artikelen

    Bekijk onze
    Meest bekeken producten

    Problemen en Ziektes bij Koolrabi

    Veelvoorkomende Plagen en Ziektes

    Koolrabi, hoewel relatief makkelijk te telen, is niet immuun voor plagen en ziektes. Hieronder enkele veelvoorkomende problemen en hoe deze aan te pakken:

    Bladluizen

    Bladluizen kunnen de jonge groei aantasten door zich te voeden met het sap van de bladeren. Dit leidt tot misvormde bladeren en een verminderde groei. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes introduceren of neemolie spuiten kan helpen bij het beheersen van bladluizen.

    Koolvliegen

    De larven van koolvliegen richten schade aan door zich te voeden met de wortels van koolrabi, wat resulteert in verwelkte planten. Gebruik insectengaas of plaats koolkragen rond de basis van de planten om ze te beschermen tegen koolvliegen.

    Knolvoet

    Knolvoet is een schimmelziekte die zwellingen veroorzaakt aan de wortels, wat de water- en voedingsopname verstoort. Voorkom knolvoet door te zorgen voor een goede bodemrotatie en door de pH van de bodem aan te passen naar een meer alkalische waarde.

    Voorkomen van Problemen

    Goede landbouwpraktijken zijn essentieel om problemen bij de teelt van koolrabi te voorkomen:

    • Rotatie: Wissel elk jaar de locatie van koolrabi en andere kruisbloemigen af om ziektes en plaagopbouw te voorkomen.
    • Bodembeheer: Zorg voor goed doorlatende, vruchtbare grond om stress en ziektegevoeligheid te verminderen.
    • Waterbeheer: Geef water aan de basis van de planten om bladnatheid te vermijden, wat kan leiden tot schimmelziektes.

    Gebruik van Koolrabi

    Koolrabi is niet alleen veelzijdig in de keuken maar ook rijk aan voedingsstoffen, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan het dieet. Hier zijn enkele creatieve manieren om koolrabi te gebruiken:

    • Rauw: Snijd in dunne reepjes of blokjes en voeg toe aan salades of gebruik als snack.
    • Gekookt: Voeg toe aan soepen, stoofschotels of curry’s. Gestoofde koolrabi is heerlijk zacht en neemt de smaken van de gerechten goed op.
    • Gebakken: Koolrabi kan in schijfjes gesneden en gebakken worden als een gezonder alternatief voor aardappelchips.

    Door deze richtlijnen en suggesties te volgen, kunt u genieten van gezonde en smakelijke koolrabi uit eigen tuin, terwijl u de meeste gangbare problemen effectief beheert.

    Op zoek naar tuinmaterialen?

    Ben jij een echte doe-het-zelver en kun je niet de juiste materialen vinden? Onze partners bieden verschillende soorten materialen in vele maten voor jouw klus project.

    Vraag vrijblijvend een offerte aan!

    Tuin materialen

    Cortenstaal plantenbak op maat bestellen?

    Bekijk deze aanbieding van onze partner Kunstvanstaal.nl 

    img-19
    img-20
    Testimonials

    What People Say

    img-21
    Enim, interdum vulputate netus quis sapien malesuada neque, nec enim at urna gravida accumsan nunc, mi eu id ullamcorper amet commodo pulvinar tortor, augue donec placerat.
    Anna Cynthia
    img-22
    Porttitor diam porta eu, id et vestibulum quam vestibulum facilisis nulla ornare eu pretium dictum quam pharetra, nisl maecenas pretium sed eget interdum auctor et, aliquam sem lectus.
    Jim Taylor
    Welke Klimop Tegen Schutting?
    Schutting

    Welke klimop tegen schutting?

    Welke Klimop Tegen Schutting? Wanneer je op zoek bent naar een manier om een schutting te bedekken en tegelijkertijd een groene, levendige uitstraling aan je tuin te geven, dan is klimop de perfecte keuze. Maar niet elke soort klimop is even geschikt voor jouw specifieke situatie. De vraag “Welke klimop

    Lees verder »
    Wat Kost Een Houten Trap?
    Trap Bekleding

    Wat kost een houten trap?

    Wat Kost Een Houten Trap? De kosten van een houten trap kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type hout, het model van de trap, en de afwerking. Over het algemeen beginnen de prijzen voor een standaard houten trap rond de €1.500, maar kunnen oplopen tot €5.000 of

    Lees verder »
    Hoe Steil Mag Een Trap Zijn?
    Trap Bekleding

    Hoe steil mag een trap zijn?

    Hoe Steil Mag Een Trap Zijn? Wanneer we het hebben over de steilheid van een trap, verwijzen we naar de hellingshoek die de trap maakt ten opzichte van de vloer. Dit is een cruciale factor, niet alleen voor het comfort, maar vooral voor de veiligheid. Volgens het Nederlandse Bouwbesluit is

    Lees verder »
    Hoe planten vliegen zich voort?
    Planten

    Hoe planten vliegen zich voort?

    Vliegen behoren tot de meest voorkomende insecten op onze planeet en spelen een cruciale rol in diverse ecologische processen. Het voortplantingsproces van vliegen is bijzonder efficiënt en speelt zich af in een cyclus die begint bij de afzetting van eieren en eindigt bij het volwassen stadium van de vlieg. Vrouwelijke

    Lees verder »
    Hoe plant je een avocadopit
    Planten

    Hoe plant je een avocadopit?

    De avocadopit planten is een fascinerend en educatief project dat je gemakkelijk thuis kunt ondernemen. Om een avocadopit te planten, begin je met het voorzichtig schoonmaken van de pit, waarbij je ervoor zorgt dat je het bruine laagje niet beschadigt. Vervolgens plaats je drie tandenstokers rondom de pit op gelijke

    Lees verder »
    Hoe plant je aardappelen
    Planten

    Hoe plant je aardappelen?

    Aardappelen planten is een eenvoudige, maar belangrijke taak voor zowel amateur tuiniers als professionals. Het proces van aardappelen planten begint met de selectie van de juiste pootaardappelen. Deze dienen gezond te zijn en idealiter enkele ogen te vertonen waaruit de nieuwe spruiten zullen groeien. De keuze voor de juiste soort

    Lees verder »
    Shopping Cart